Robotik süreç otomasyonu (Robotic Process Automation) sağlık sektöründe geniş yelpazede bir kullanım sahasına sahip. Örneğin, hasta kayıtlarının otomatikleştirilmesi, fatura işlemlerinin otomatikleştirilmesi, laboratuvar sonuçlarının işlenmesi gibi işlemler RPA ile otomatik hale getirilebilir.
Bu sektörde veri güvenliği önemli olduğundan, ilgili işlemlerin güvenliği robotik süreç otomasyonu sayesinde arttırılabilir. RPA ile sağlık sektöründe işlemlerin hızlandırılması, hataların azaltılması ve maliyetlerin azaltılması gibi avantajlar elde edilebilir.
Sağlık hizmetleri sistemleri, talep yönetimi ve hasta planlaması gibi önemli miktarda kaynak tahsisi gerektiren uğraştırıcı çok sayıda görev ve katı düzenlemelere sahiptir. Bu durum da verimsizliğe, yüksek operasyon maliyetlerine ve süreçlerde yavaşlığa yol açmaktadır.
Sağlık kurumları, otomasyon ve RPA sayesinde bu sorunları gidererek sağlık hizmeti sistemlerini daha verimli, sağlık hizmeti süreçlerini daha hızlı bir hale getirebilir ve genel hasta memnuniyetini arttırabilir.
RPA ve akıllı otomasyonun sağladığı otomasyon ve hızlı uygulama projeleri sayesinde, sağlık kurumları maliyetli ve uzun süren dijital dönüşüm uygulama projelerinden kaçınabilir ve hizmet sunumuna daha fazla kaynak aktarabilirler.
Sağlık sektöründe robotik süreç otomasyonu kullanımı için bazı örnekler
- Hasta kayıtları: Robotik süreç otomasyonu ile hasta kayıtlarının otomatikleştirilmesi, hasta bilgilerinin doğrulanması, bilgilerin sisteme girilmesi gibi işlemler hızlandırılabilir.
- Fatura işlemleri: Fatura işlemlerinin otomatikleştirilmesi, fatura doğrulama, ödeme işlemleri gibi işlemler hızla yapılabilir.
- Laboratuvar sonuçları: Laboratuvar sonuçlarının işlenmesi, sonuçların doğrulanması, sonuçların hasta kayıtlarına girilmesi gibi işlemler robotik süreç otomasyonuyla hızlandırılabilir.
- Randevu yönetimi: Randevu yönetimi robotik süreç otomasyonuyla otomatikleştirilebilir, hastaların randevularının doğrulanması, randevuların sisteme girilmesi gibi işlemler hızlandırılabilir.
- Veri güvenliği: Sağlık sektöründe yürütülen işlemlerin güvenliği arttırılabilir, verilerin korunması, veri kaybının önlenmesi gibi işlemler yapılabilir.
- Tedavi takibi: Tedavi takibi otomatikleştirilebilir, hastaların takibinin yapılması, ilaç tedavilerinin yürütülmesi gibi işlemler hızlandırılabilir.
- Hasta bakımı: Robotik süreç otomasyonu ile hasta bakımı otomatikleştirilebilir, hastaların bakımının yapılması, bakım raporlarının oluşturulması gibi işlemler hızlandırılabilir.
- Sağlık raporları: Raporlarının oluşturulması, raporların doğrulanması, raporların sisteme girilmesi gibi işlemler robotik süreç otomasyonuyla hızlandırılabilir.
Sağlık sektörü kağıt belgelere bağımlıdır. Kağıda olan yoğun bağımlılık, bu sektörü dijital dönüşüm için iyi bir aday haline getiriyor. Günümüzde kurumlar, hasta bilgilerini giderek daha fazla dijitalleştiriyor, bu sayede bu kayıtlar elektronik olarak saklanabiliyor ve diğer doktorlar ve hatta hastaların kendileri tarafından çevrimiçi olarak erişilebiliyor.
Ancak, sağlık kurumlarında eski-yeni çok çeşitli sistemler bir arada kullanıldığından, eski sistemlerden veri alma ve bunları dijital sistemlere girme süreci RPA botları tarafından otomatikleştirilebilir. Ardından, tıbbi araştırma gibi farklı bir amaç için verilerin taşınmasına ihtiyaç duyulduğunda, başka bir bot bu taşıma işlemini gerçekleştirebilir.
Yeni başlayanlar için RPA hakkında bilgilenme makaleleri
Robotik süreç otomasyonu nedir?
Akıllı süreç otomasyonu nedir?
Robotik süreç otomasyonunun işletmelere faydaları
Küçük İşletmelerde Robotik Süreç Otomasyonu için 5 İpucu