RPA nedir?.. Robotik süreç otomasyonu, kısaca RPA, dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime giren insan eylemlerini taklit eden yazılım robotları oluşturmayı, dağıtmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran bir yazılım teknolojisidir.
RPA nedir?
Wikipedia'ya göre "yazılım robotlarına, yapay zekaya, dijital işçilere dayalı bir iş süreci otomasyon teknolojisi" olarak tanımlanan RPA teknolojisi, tıpkı insanlar gibi, yazılım robotları da ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuş vuruşlarını tamamlamak, sistemlerde gezinmek, verileri tanımlamak ve çıkarmak ve çok çeşitli tanımlanmış eylemleri gerçekleştirmek gibi işlemleri yerine getirebilir. Ancak, yazılım robotları bunları insanlardan daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde, kalkıp esnemeye veya kahve molası vermeye gerek kalmadan yapabilirler.
RPA'nın ticari faydası nedir?
RPA'nın faydaları açısından, Robotik Süreç Otomasyonu iş akışlarını kolaylaştırarak kuruluşları daha kârlı, esnek ve hazır hale getirir. Ayrıca, çalışanları sıradan görevlerden kurtararak çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve üretkenliğini arttırır.
RPA, dijital dönüşüm yapan işletmelerin mevcut altyapısında bir değişiklik gerektirmez ve dijital dönüşümü hızlandırmak için hızla uygulanabilir. Ayrıca API'ler, sanal masaüstü altyapıları (VDI'lar) veya veritabanı erişimi olmayan eski sistemler de dahil olmak üzere iş akışlarını otomatikleştirmek için idealdir.
RPA nedir ve neden çığır açıcıdır?
Robotik süreç otomasyonu teknolojisi sayesinde dünya genelinde iş yapma şekli değişiyor.
Uygulamalara ve sistemlere giriş yapmak, dosyaları ve klasörleri taşımak, verileri çıkarmak, kopyalamak ve eklemek, formları doldurmak ve rutin analizleri ve raporları tamamlamak gibi tekrarlayan ve daha düşük değerli işleri insanların yerine yazılım robotları yapıyor. Gelişmiş robotlar metinleri yorumlamak, sohbetlere ve konuşmalara katılmak, yapılandırılmamış verileri anlamak ve gelişmiş makine öğrenimi modelleri sayesinde karmaşık kararlar almak gibi bilişsel süreçleri dahi gerçekleştirebilmektedir.
Robotlar bu tür tekrarlayan, yüksek hacimli görevleri yerine getirdiğinde, insanlar yenilik yapmak, işbirliği yapmak, yaratmak ve müşterilerle etkileşim kurmak gibi en iyi yaptıkları ve daha fazla keyif aldıkları işlere odaklanabilirler. Şirketler de bu sayede daha yüksek üretkenlik, verimlilik ve esneklik elde ediyor olduğundan, robotik süreç otomasyonunun iş dünyasının bir devrim yaratması hiç de şaşırtıcı değil.
Robotik süreç otomasyonu nerede kullanılabilir?
Günümüzde RPA, geniş bir sektör ve süreç yelpazesinde verimlilik sağlıyor ve insanları tekrarlayan sıkıcılıklardan kurtarıyor. Finansal hizmetlerden sağlık hizmetlerine, üretimden kamu sektörüne, perakendeye ve çok daha ötesine kadar çeşitli sektörlerdeki işletmeler, finans, uyum, hukuk, müşteri hizmetleri, operasyonlar ve BT gibi çeşitli alanlarda RPA'dan fayda sağlamaktadır.
Geniş çapta uygulanabilir olması sayesinde RPA bu kadar yaygın bir hale gelmiştir. Neredeyse tüm yüksek hacimli, iş kurallarına dayalı, tekrarlanabilir süreçler otomasyon için iyi bir adaydır ve üst düzey yapay zeka becerileri gerektiren bilişsel süreçler de giderek artmaktadır.
RPA teknolojisinde hangi özellikler ve yetenekler önemlidir?
Kurum çapında bir RPA programı oluşturmak ve yönetmek için, tek bir süreci otomatikleştirmenize yardımcı olmanın çok ötesine geçebilecek bir teknolojiye ihtiyacınız var. İşletme çapında yeni bir yetenek oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilecek ve tam otomatik bir işletme olmanıza yardımcı olabilecek bir platforma ihtiyacınız var. Sahip olduğunuz RPA teknolojisi, her yerde harika otomasyon fırsatlarını keşfetmekten, hızlı bir şekilde yüksek performanslı robotlar oluşturmaya ve binlerce otomatik iş akışını yönetmeye kadar sizi uçtan uca desteklemelidir.
RPA neden dünyanın en hızlı büyüyen kurumsal yazılımı?
RPA'nın ölçülebilir değerini diğer kurumsal teknolojilere göre RPA'nın uygulama kolaylığı ile birleştirdiğinizde, RPA nedir sorusu ve RPA'nın neden dünya çapında hızla benimsendiği kolayca anlaşılabilir.
- RPA, birçok farklı sektör türünün kendi özel operasyonel sorunlarını yeni ve güçlü yollarla ele almasına yardımcı olabilir.
- Finanstan müşteri hizmetlerine, pazarlamadan insan kaynaklarına ve diğer fonksiyonel alanlara kadar her alandaki yöneticiler, RPA'nın birçok süreci iyileştirdiğini, kilit süreçler için daha yüksek kapasite, daha hızlı verim ve daha az hata sağladığını görüyor.
- Bir CFO'nun bakış açısından, RPA teknolojisine yapılan bir yatırım hızlı bir yatırım getirisi sağlamakta ve diğer kurumsal teknolojilere kıyasla minimum bir ilk harcama gerektirmektedir.
- BT yöneticileri, RPA'nın çok az bir kesinti ile uygulanabileceğini düşünüyor. Yazılım robotları eski sistemlere kolayca erişebildiği ve bu sistemler içinde çalışabildiği için RPA, dijital dönüşüm için önemli bir kolaylaştırıcı haline geldi. Ve ayrıca modern RPA teknolojisi ölçeklenebilir, kurumsal kullanıma hazır platformlar sunuyor.
- Çalışanlar, robotik asistanları mevcut işlerine adapte etmenin kolay olduğunu görerek, RPA'nın çok az bir kodlama gerektiren yaklaşımı sayesinde kendi kendilerine basit otomasyonlar geliştirebileceklerini biliyor.
Sonuç olarak, robotik süreç otomasyonu nedir, robotik süreç otomasyonu giderek dijitalleşen dünyada işleri yörütümenin en yeni ve en hızlı şeklidir.
Yeni başlayanlar için RPA hakkında bilgilenme makaleleri
Robotik süreç otomasyonu ile ile dijital dönüşüm
Akıllı süreç otomasyonu nedir?
Robotik süreç otomasyonunun işletmelere faydaları
Küçük İşletmelerde Robotik Süreç Otomasyonu için 5 İpucu