Robotik Ofis

Çoğu kuruluş sürekli değişen dijital ortama ayak uydurmaya çalışırken, birçoğu da dijital dönüşüm stratejilerinin önemli bir bileşeni olarak robotik süreç otomasyonu çözümlerine yöneliyor.

Robotik süreç otomasyonu (RPA), yazılım robotlarının yardımıyla rutin, manuel görevleri otomatikleştirerek iş dünyasına kolay yoldan büyük bir hız ve para kazandırıyor.

Süreçleri daha verimli ve akıcı hale getirerek dijital dönüşümü destekleyen RPA sayesinde insanlar daha stratejik projeler üzerinde çalışacak zaman bulabiliyor. Her büyüklükteki işletmenin dijital dönüşüm sürecinde RPA'nın rolü üzerinde hemfikir olduğu biliniyor. Peki, işletmenizin dijital dönüşümü için RPA nasıl kullanılıyor?

Robotik süreç otomasyonu (RPA), yazılım robotlarına veya yapay zeka (AI) çalışanlarına dayanan bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir. Basitçe ifade etmek gerekirse RPA, daha önce insanlar tarafından gerçekleştirilen sıradan görevleri otomatikleştirmek için yazılım veya kısaca bir "bot" hazırlanmasına olanak tanır.


[ Ayrıca bakınız: RPA Firmaları ]


Robotik süreç otomasyonu sayesinde kuruluşlar iş süreçlerini otomatikleştirerek verimliliği, doğruluğu ve uyumluluğu arttırabilmektedir. RPA araçlarıyla, herhangi bir uygulama, sistem veya web sitesindeki tekrarlayan görevleri ve kural tabanlı süreçleri otomatikleştirebilirsiniz. En popüler RPA şirketleri arasında UiPath, Automation Anywhere, Blue Prism, WorkFusion ve Pega Robotics'i sayabiliriz. Bunların dışında open source/açık kaynak olup ücretsiz sunulan RPA araçları da mevcut.

Robotik süreç otomasyonu veya RPA, bugün iş dünyasında en çok konuşulan teknolojilerden birisi. Ve bunun iyi bir nedeni var: RPA, manuel ve zaman alan görevleri otomatikleştirerek, verimliliği ve doğruluğu atrtırıp ve nihayetinde maliyetleri düşürerek işletmelerin çalışma şeklini dönüştürme potansiyeline sahip. RPA'nın dijital dönüşüm sürecinde size sunabileceği tipik iş avantajlarından bazıları ve artan popülaritesinin sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Dijital dönüşüm ile artan verimlilik ve üretkenlik

Yukarıda belirtildiği üzere, robotik süreç otomasyonu manuel, zaman alıcı ve tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek çalışanların daha üst düzey işlere odaklanmasını sağlayabilir.

Artan doğruluk

RPA, insan hatasına eğilimli görevleri otomatikleştirerek kurum genelinde doğru ve tutarlı sonuçlar almaya yardımcı olabilmektedir.

Daha düşük maliyet

Bireysel iş gücü ihtiyacını azaltarak, verimliliği arttırarak ve doğruluğu geliştirerek kuruluşların tasarruf etmesine yardımcı olabilir.

Artan müşteri memnuniyeti

RPA, müşterilerin genellikle beklemek zorunda kaldığı görevleri otomatikleştirerek, işletmeniz hangi sektörde olursa olsun müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olabilir.

Mevzuata uygunluk

Robotik süreç otomasyonu, dijital dönüşüm için gerekli veri girişi ve dokümantasyon gibi görevleri otomatikleştirerek kuruluşların mevzuata uygunluğu sağlamasına yardımcı olabilir.

Artan veri kalitesi

Veri girişi ve doğrulama gibi görevleri otomatikleştirerek veri kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Daha hızlı teslim süresi

Zaman alan görevleri otomatikleştirerek kuruluşların veri girişi ve dokümantasyon için daha hızlı teslim süresi elde etmelerine yardımcı olabilir ve bu da daha iyi sonuçlar elde etmenin önünü açar.

Artan çeviklik

Robotik süreç otomasyonu, veri girişini ve dokümantasyonu otomatize ederek kuruluşların pazardaki veya iş ortamındaki değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olabilir.

Daha iyi öngörüler

RPA sayesinde işletmeler, veri toplama ve analiz gibi görevleri yerine getirerek operasyonları hakkında daha net bilgi alabilirler.

Robotik Süreç Otomasyonu Dijital Dönüşümü Değiştiriyor

Operasyonel verimlilik, dijital dönüşüm geçiren kuruluşlar için en önemli hedeflerden biri olup, robotik süreç otomasyonu bu noktada devreye girerek rekabet avantajı kazandırır. Çok çeşitli avantaja sahip olan RPA, yalnızca çalışanların iş yapma şeklini değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda dijital dönüşüm geçiren kuruluşları da desteklemektedir.

RPA yeteneklerini işletmenizin birden fazla alanına uygulayarak, dijital dönüşüm projelerinin getirebileceği operasyonel zorlukların üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca RPA, iş modelleriniz ve mevcut iş akışı performansınız hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacak büyük veri analitiği yetenekleri de sağlayabilmektedir.

Kuruluşlar, robotik süreç otomasyonunu İK, finans, muhasebe, müşteri hizmetleri ve pazarlama dahil olmak üzere kuruluş genelinde çeşitli tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için kullanabilir. Aslında, şu anda manuel olarak yapılan herhangi bir işlem RPA ile otomatikleştirilebilmektedir. RPA teknolojisinin en yaygın kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Veri Girişi - RPA'nın en temel ama en yaygın kullanım alanlarından biri veri girişidir.
  • Süreç Otomasyonu - RPA'nın bir diğer yaygın kullanım alanı da süreç otomasyonudur.
  • Finansal Yönetim - RPA, defter tutma, vergi beyannamesi hazırlama veya gider talebi işleme gibi finansal yönetim görevleri için de kullanılabilmektedir.
  • İş Süreçleri - Özünde RPA, fatura veya rapor oluşturmak gibi bir iş sürecindeki tekrarlayan ve kural tabanlı herhangi bir görevi otomatikleştirmek için kullanılabilir.
  • Robotik - İşletmeler, robotik kolları kontrol etmek veya robotik filoları yönetmek gibi robotik görevler için de RPA kullanabilir.

Sonuç olarak robotik ofis otomasyonu, dijital dönüşüm geçiren firmalar tarafından iş akışı otomasyonunu kolaylaştırmak için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Her büyüklükteki kuruluşa artan verimlilik ve doğruluğun yanı sıra gelişmiş müşteri ilişkileri de dahil olmak üzere birçok fayda sağlar.

Buna ek olarak, robotik süreç otomasyonu, çalışanların daha inovatif görevlere odaklanmaları için gerekli zamanı kazandırmaktadır. İşletmeler dijitalleşmeye devam ettikçe robotik süreç otomasyonu, uzun vadede dijital dönüşümü desteklemek için giderek daha önemli bir araç haline gelecektir.


RobotikOfis'i takip edeyim

Select Language

RPA Feed 2

Besleme bulunamadı.

Bize ulaşın

Firmanızda hangi süreçlerin otomasyona uygun olduğunu öğrenmek için firmanızın web sitesini bize bildirerek kısaca "Şirketimize uygun RPA çözümleri hakkında bilgi almak istiyorum." diye email atmanız yeterli:

Sayfayı Paylaşayım