Robotik Ofis

RPA'da yatırım getirisini nasıl ölçersiniz? Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisini uygulamanın faydalarını analiz etmek için kullanılan geleneksel yaklaşımda, dijital işgücü yatırım getirisinin tasarruf edilen Tam Zamanlı Eşdeğer (FTE) iş pozisyonlarının sayısına göre hesaplanır.

Dijital işgücü için FTE'ye Dayalı RPA Yatırım Getirisi Ölçümü

FTE tasarrufu hesabı yöntemi, birçok ülkeden gelen büyük hacimli işlemleri yöneten devasa ortak hizmet merkezlerine sahip bir kuruluş için uygundur. Bir faaliyeti tamamlamak için çok sayıda çalışana ihtiyaç duyulan durumlarda, RPA aracılığıyla dijital dönüşüm sağlayarak, elde edilen dijital işgücünün faydasını FTE'deki düşüşle ölçmek mantıklı bir seçim olabilir.

Bununla birlikte, farklı koşullar altında RPA yatırım getirisini bu şekilde değerlendirmek doğru olmayabilir. Yalnızca yerel işletmelere hizmet veren veya belli bir görevi tamamlamak için bir veya ikiden fazla çalışana sahip olmalarını gerektirecek büyük hacimli işlemlerle çalışmayan kuruluşlar, yalnızca FTE düşüşünü dikkate alırsa RPA'nın avantajını göremeyebilir ve bu yanlış ölçüm sonucunda, RPA teknolojisinin kendileri için uygun olup olmadığı konusunda tereddüde düşebilirler.

Bu tür orta ölçekli kuruluşlar veya büyük bir şirkete ait olup sadece yerel düzeyde faaliyet gösterenler, genellikle çalışan sayısını verimlilik noktasına indiren bir dijital dönüşüm, bir yeniden yapılanma veya küçülme sürecinden geçmiş ve büyük olasılıkla mevcut personellerine aşırı yüklenme ve teslim edilen işin kalitesini düşürme noktasına kadar biraz daha ileri gitmişlerdir.


[ Ayrıca bakınız: RPA Firmaları ]


Bu durumlarda, bir faaliyeti tamamlamak için gereken FTE sayısındaki azalma açısından düşünmek gerçekçi değildir, çünkü bu pozisyonlar zaten çoktan işten çıkarılmış yerini dijital işgücü'ne bırakmıştır.

 

Peki RPA bu dijital işgücü senaryolarına ne katabilir?

Bu sorunun basit bir cevabı, kendimize gün içinde birkaç saat fazladan zamanımız olmasını isteyip istemediğimizi sormaktır. Bu zaman, bugün tamamlayamadığımız diğer görevleri tamamlamak, zaman yetersizliği nedeniyle bugün alamadığımız ek sorumlulukları kabul etmek veya sadece departmanımızdaki verimliliği nasıl daha da artırabileceğimizi düşünmek ve organizasyonun geleceğini planlamaya yardımcı olması için kullanılabilecek ek bir zaman olacaktır.

RPA, belki tam bir FTE'den tasarruf edemediğimiz ancak görevlerimizi daha iyi tamamlamak için gün içinde birkaç saat daha kazanabileceğimiz bu gibi durumlarda yardımcı olabilir.

Peki, çalışanlarımız için elektronik tablo yazılım lisansları satın aldıktan sonra matematiği manuel olarak yapmak zorunda kalmayacağımız için tasarruf edeceğimiz FTE sayısına göre RPA yatırım getirisini hesaplamak mümkün mü? Bu sorunun cevabı da işimizi elektronik tablolar olmadan yürütmenin mümkün olup olmayacağı sorusunun cevabıyla aynı.

Aynı mantık yakın gelecekteki yeni sürüm RPA'lar için de geçerli olacaktır. RPA teknolojisi kişisel üretkenliği arttırabilir ve insan kaynağının kıt olduğu ve çalışanlarımızın görevlerini gerekli kalite düzeyinde ve ekibimizin bir parçası olmaktan keyif almayacak kadar stresli olmadan tamamlamalarına ihtiyaç duyduğumuz ortamlarda dijital işgücü ile rekabetçi kalabilmek amacıyla günümüzde bir ihtiyaçtır.

 

RPA ile ilgili sorular

1. RPA'nın Faydaları Nelerdir?

Everest Group Research tarafından yapılan araştırmaya göre, RPA teknolojisi ile dijijital işgücü adaptasyonunu sağlayan faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşteri deneyiminin iyileştirilmesi, rekabetin önünün kesilerek rekabette öne geçilmesi
  • Daha geniş bir dijital dönüşümün temellerinin atılması
  • Verimlilik ve operasyonel kalitede artış
  • Çalışan verimliliğini arttırma ve çalışan deneyimini iyileştirme
  • Yönetişim ve uyumluluğu iyileştirme
  • Maliyet tasarrufu

 

2. RPA'ya Neden İhtiyaç Duyuluyor?

Elbette bu, daha fazla verimlilik sağlayabilen, süreç hızını artıran, hataları ortadan kaldıran, departmanlarına personel eklemekten kaçınan ve ticari kullanıcıların diğer, daha yüksek değerli faaliyetlere daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyan şirketler için önemli faydalar sağlamaktadır.

 

3. RPA Uygulamasında Karşılaşılan En Yaygın Zorluklar Nelerdir?

İşletmelerin RPA ile dijital işgücü uygulamasında karşılaştıkları ilk dört zorluk şöyle sıralanabilir:

  • Çalışan direnci ve işe uyum
  • Otomatikleştirilecek doğru süreçleri seçme
  • RPA sonuçları hakkında gerçekçi beklentiler oluşturma
  • Yanlış RPA aracını seçme

 

Yeni başlayanlar için RPA hakkında bilgilenme makaleleri

Robotik süreç otomasyonu nedir?

Akıllı süreç otomasyonu nedir?

Robotik süreç otomasyonunun işletmelere faydaları

En İyi 10 RPA Çözümü

Küçük İşletmelerde Robotik Süreç Otomasyonu için 5 İpucu

 

 


RobotikOfis'i takip edeyim

Select Language

RPA Feed 2

Besleme bulunamadı.

Bize ulaşın

Firmanızda hangi süreçlerin otomasyona uygun olduğunu öğrenmek için firmanızın web sitesini bize bildirerek kısaca "Şirketimize uygun RPA çözümleri hakkında bilgi almak istiyorum." diye email atmanız yeterli:

Sayfayı Paylaşayım