Veri Analizi ve raporlama için RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) kullanan işletmeler oldukça değerli kazanımlar elde ederek rekabette öne geçebiliyor. Veri analizi amacıyla kullanılan RPA araçları kısa kısa şu noktalarda önem arz ediyor:
Veri Analizi için RPA
Ölçeklenebilirlik: RPA, iş süreçlerinin otomatikleştirilmesi ve veri analizi konusunda ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor. Giderek büyüyen şirketler, RPA uygulamaları sayesinde sürekli artan iş yükleriyle başa çıkarak verimliliklerini arttırabilmekte.
RPA Eğitimi ve Kullanım Kolaylığı: RPA çözümlerinin kullanımı genellikle kolaydır ve RPA eğitimi sürecini hızlı bir şekilde tamamlamak mümkündür. Bu sayede, endüstri uzmanı olmayan kişiler dahi RPA teknolojisi konusunda kısa sürede ciddi bir yetkinliğe ulaşabilmektedir.
Maliyet Etkinlik: RPA uygulamaları genellikle maliyetten önemli ölçüde tasarruf sağlayabilir. İş süreçlerinin otomatikleştirilmesi, manuel iş gücüne kıyasla genellikle daha düşük maliyetli olup uzun vadede önemli tasarruflar sağlayabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için RPA ile FTE tasarrufu konulu yazıya bakabilirsiniz.
Entegrasyon Yeteneği: Robotik Süreç Otomasyonu, mevcut iş yazılımları, veri tabanları ve diğer iş sistemleriyle entegre edilebildiğinden veri analizi ve raporlama süreçleri mevcut altyapıya sorunsuz bir şekilde entegre edilebilmektedir.
Güvenlik ve Uyumluluk: Veri analizi genellikle hassas verilerle ilgilidir. RPA, güvenlik protokollerine ve uyumluluk standartlarına göre tasarlanabildiğinden işletmeler veri güvenliği sorunu yaşamazlar.
İş Zekası ve Tahminsel Analitikler: Robotik Süreç Otomasyonu, sadece geçmiş verilere dayalı veri analizi yapmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekteki eğilimleri ve fırsatları belirlemede yardımcı olan tahminsel analizler de sunabilmektedir.
Sürekli İyileştirme: Robotik Proses Otomasyonu, sürekli iyileştirme ilkelerine uygun olarak kullanılabilmektedir. Bu sayede, iş süreç performansları sürekli olarak optimize edilebilmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi: RSO, manuel, sürekli tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek insan kaynaklarını daha stratejik görevlere yönlendirmeye yardımcı olur. Bu da çalışanların daha yaratıcı ve değerli hususlara odaklanabilmesine olanak tanımaktadır.
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) yazılımları şirketlerin veri süreçlerini otomatikleştirmesine yardımcı olur. Verileri toplayarak ve çeşitli veri tabanlarına ve iş yazılımlarına bağlanarak veri analizi ve raporlama süreçlerini kolaylaştırır. Peki bu özellikler RPA uygulamalarına geçiş için yeterli mi? Veri analizi ve raporlama için hangi sebeplerle robotik süreç otomasyonuna geçebiliriz?
Neden RPA İle Veri Analizi Yapmalıyız
1) Gerçek zamanlı bilgilere erişim
İlgili verilere ihtiyaç duyulduğu anda sahip olmak oldukça önemlidir. Verilerinizi bilgiye ve öngörülere ne kadar hızlı çevirebilirseniz atılacak kritik adımları da o kadar hızlı belirleyebilirsiniz. Şirketlerin her saniye ürettiği veri hacminin hepsini toplamak, yönetmek ve analiz etmek zor ve zaman alıcı olabilir. Nihayetinde, şirketler yorumlayabileceklerinden çok daha yüksek bir hızda veri ve bilgi üretiyorlar. Dolayısıyla, saniyeler içinde üretilen ham veriler, gerekli bilgilere dönüştürülünceye kadar güncelliğini yitirip stratejik karar verme açısından önemsiz hale gelebilmektedir.
Bu sorunun üstesinden gelebilmek için, analizlerinize gerçek zamanlı bilgiler sağlayan ve dijital ekonomide size rekabet avantajı sağlayan bir analiz aracına sahip olmak gayet önemlidir. Örneğin, belli bir ürünün satışlarında bir artış görebilir ve tahminlerinizi gerçek zamanlı bilgilere göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, üretimde kullanılan bazı parçalardaki stok fazlasını rakiplerinizden önce tespit edebilirsiniz. RPA 7/24 çalışabildiğinden, gerçek zamanlı verileri kolayca toplayarak size gerçek zamanlı bilgiler sağlayabilmektedir.
2) Doğru veri analizi ile doğru bilgiye erişim
Birçok popüler iş yazılımı, mükemmel bir şeffaflık sağlamadığı için operasyonel bilgiler elde etmeye olanak tanımaz. Bununla birlikte, bir akıllı otomasyon platformu kullanırken işletmenizin verimliliğini arttırırken genel maliyetleri azaltmaya yardımcı olan operasyonel analitiklere ve iş içgörülerine erişebilirsiniz.
Örneğin, operasyonel analitik, RPA yazılımının sağlığını ve performansını izlemenize ve ölçmenize olanak tanır. Ayrıca, otomasyon hedeflerinize ulaştığınız emin olmanıza yardımcı olacak veriler de sağlar. İş İçgörüleri ise, RPA programınız hakkında size anlık iş zekası sağlamaktadır. Bu bilgilerle, RPA programınızın yatırım getirisini ve performans göstergelerinize bağlı bilgileri daha iyi yorumlayabilirsiniz.
3) Veri analizinize kolay erişim ve paylaşım
Verileri hızlı bir şekilde analiz etmenin yanı sıra, daha hızlı bir kurumsal katılım sağlamak için bilgileri kurum genelindeki paydaşlara dağıtmak ve paylaşmak da son derece önemlidir. RPA ile belge yönetimi yapabilir, Robotik Süreç Otomasyonu analitik araçlarıyla, tek bir tıklamayla okunması kolay görsel panolar oluşturarak bunları ekibinizle kolayca paylaşabilirsiniz. Kullanımı kolay bir arayüzle, çalışanlarınız RPA'ya değil verilere odaklanarak iş başarısını arttıran çözümler oluşturabilir.
Veri süreçlerinde RPA yardımı
Robotik süreç otomasyonu, sağladığı avantajlar sayesinde veri analizi ve raporlama görevlerini verimli bir şekilde otomatikleştirebilir. Robotik ofis otomasyonu çözümleri, verilerle ilgili süreçleri kolayca otomatikleştirerek verilerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza olanak tanır. Veri analizi ve raporlama görevlerinde RPA'dan yararlanma konusunda daha fazla bilgi edinmek için Robotik Ofis'le iletişime geçmeniz yeterli.